Domestik    premiéra  27. 9. 2018
Profil filmu
Domestik00.jpgDomestik01.jpgDomestik02.jpg
Domestik03.jpgDomestik04.jpgDomestik05.jpg
Scénář filmu autora Adama Sedláka byl podpořen filmovou nadací v roce 2015 částkou 250 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Producentem snímku je společnost Shore Points v čele s Jakubem Jírou, která stojí za populárním a oceňovaným on-line seriálem Semestr. Koproducentem je Česká televize, Elekta Film a za slovenskou stranu Ivan Ostrochovský se společností Sentimental Film. O postprodukci filmu se postarají koproducenti UPP a Soundsquare. Výrobu filmu podpořil Státní fond kinematografie i slovenský Audiovizuálny fond.

Režisérem je sám autor scénáře, hlavního hrdinu ztvární Jiří Konvalinka a jeho manželku Tereza Hofová. Mezi další herce, kteří se ve filmu objeví, patří Miroslav Hanuš, Tomáš Bambušek nebo Václav Havelka. Natáčení probíhalo 24 dní během října 2017. Distributorem je CinemArt. Poprvé byl film uveden během 53. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jako jeden ze dvou českých snímků v hlavní soutěži. V distribuci je snímek od 27. září 2018.

Originální zpracování snímku bylo oceněno v říjnu 2018 na filmovém festivalu fantasy a hororových filmů ve španělském Sitges, o čemž svědčí Zvláštní uznání od poroty v sekci „Noves Visions“ a cena kritiků „Citizen Kane Award for best new director“. Film byl v říjnu také promítán na festivalu filmů střední a východní Evropy CinEast v Lucembursku.

Kameraman snímku byl nominován v soutěži Asociace českých kameramanů za rok 2018 na nejlepší film. Snímek byl v Cenách české filmové kritiky nominován ve 4 kategoriích - nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší herečka, audiovizuální počin a na Českého lva za rok 2018 soutěžil v kategorii nejlepší zvuk a nejlepší hudba. Snímek nakonec získal Českého lva za nejlepší zvuk. Na festivalu Finále Plzeň v dubnu 2019 byl Domestik oceněn Zlatým ledňáčkem jako nejlepší celovečerní film.

V roce 2019 viděli film diváci na Pune International Film Festivalu v Indii v kategorii světové tvorby, v březnu v Belgii na festivalu Offscreen v Bruselu. Adam Sedlák byl časopisem Forbes Česko zařazen mezi 30  talentovaných českých osobností pod 30 let, kteří podle magazínu Forbes mění svět okolo sebe.

Obsah filmu
Tento příběh vrcholového cyklisty Romana a jeho manželky Šarloty jeho tvůrci označují za "civilizační horror".

Roman je profesionálním závodníkem v druhodivizním cyklistickém týmu a jako každý sportovec touží po úspěchu, a proto zasvětil svůj život tréninku. Pozice domestika, tedy toho, kdo při závodech podporuje favorizovaného stájového kolegu, jej neuspokojuje, ale v okamžiku, kdy v jeho týmu dojde k finančním škrtům, musí bojovat ze všech sil o její udržení. Jeho vlastní ambice jej tlačí do tréninkových dávek na hranici fyzických možností a zdravého rozumu. V ložnici si staví kyslíkový stan a do hry vstupuje i otázka možného dopingu. Romanova manželka Šarlota má úplně jiný cíl – snaží se otěhotnět. A protože se jí to zatím nedaří, začíná vyhledávat pomoc v nejrůznějších podpůrných prostředcích a poctivě střežených rituálech. Oba partneři se tak dostávají do spirály vlastních obsesí, které je postupně fyzicky i psychicky deformují.

Výběr z článků
10. 5. 2019