Monstrum    premiéra  24. 4. 2017
Profil filmu
Monstrum-01.jpgMonstrum-02.jpgMonstrum-03.jpg
Scénář filmu autora Viktora Polesného byl podpořen filmovou nadací v roce 2011 částkou 80 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Autor se stal zároveň režisérem film, který vzniká jako televizní projekt v České televizi pod vedením kreativního producenta Jana Lekeše.

V hlavních rolích Jan Novotný, Zuzana Stivínová, Martin Kraus, dále hrají Juraj Deák, Vladimír Polívka, Patricie Solaříková, Tomáš Havlínek, Miroslav Etzler, Petra Nesvačilová, Marian Roden, Rostislav Novák ml., Pavel Mareš. Za kameru se postavil David Ployhar.

Natáčení probíhalo od května 2016 v Mladé Boleslavi, na pražské Letné a jiných místech Prahy. Předpremiéra proběhla na festivalu Finále Plzeň v dubnu 2017, v České televizi bude snímek uveden 28. května 2017.

Obsah filmu
Hrůzný génius loci „u Stalina na Letné", kde byl v padesátých letech minulého století postaven a na začátku šedesátých let dynamitem odstřelen obludný, třicetimetrový žulový pomník J. V. Stalina, se stal tématem dalšího scénáře Viktora Polesného. Tvůrce se opírá o bohatý dokumentární materiál. Vzpomínky pamětníků kolem událostí, které jeho stavbu provázely, vychází z knihy Rudly Cainera. Osud sochy – monstra je otřesnou metaforou nelidského režimu a věčným mementem nejen pro pamětníky.

Sochař Otakar Švec nebyl komunista ani fanatik. Snažil se jen žít, zachovat si jistou důstojnost, profesionalitu, zachovat si lásku své ženy a důvěru svých kolegů. Šílená doba ale mění lidské činy v šílenství. Proto Švec, který naprosto nečekaně vyhrál soutěž na Stalinův pomník, musel zaplatit tu nejvyšší cenu – svůj život i život své milované ženy.

Scenárista Viktor Polesný rozehrává drama mezi třemi hlavními postavami: sochařem Otakarem Švecem, jeho ženou Vlastou a jeho žákem, mladým studentem sochařství Pavlem Soukupem, který osciluje mezi úctou ke svému uměleckému vzoru a neodolatelnou přitažlivostí k jeho krásné ženě. Lidský trojúhelník, který žulové Monstrum přitisklo k zemi. „Před lety se mi do rukou dostala knížka českého autora Rudly Cajnera nazvaná Žulový Stalin. A když jsem ji přečetl, okamžitě jsem jejímu autorovi volal, že mě ta látka zajímá, protože je to dokonalý podklad pro dramatický film,“ říká scenárista a režisér Viktor Polesný a dodává: „Otakar Švec, to byl muž první republiky. Byl to výborný sochař, který shodou pro něj nešťastných okolností obeslal soutěž na Stalinův pomník s tím, že si byl jistý, že ji nevyhraje. Jenomže vyhrál. A v ten okamžik začala jeho životní tragédie.“

„Leitmotivem filmu bude niterné, sugestivní spojení intimního milostného vztahu manželů Švecových s ohromnou, nelítostnou masou žuly, která se postupně stává absurdním symbolem zániku nejen pro ně samotné, ale i pro celou společnost,“ říká kreativní producent Jan Lekeš, v jehož tvůrčí producentské skupině film vzniká.

Výběr z článků
29. 5. 2017
denikreferendum.cz - Alena Zemančíková komentuje nový film České televize o sochaři Otakaru Švecovi, autorovi Stalinova pomníku na Letné.

28. 5. 2017
idnes.cz - RECENZE: Zuzana Stivínová v Monstru kraluje stavitelům Stalinova sousoší

28. 5. 2017
blesk.cz - Skutečný osud autora Stalina z filmu Monstrum: On i jeho ženy spáchali sebevraždu!