Dezertér (trilogie Zahradnictví)    v postprodukci  28. 9. 2017
Profil filmu
Zahradnictvi-1.jpgZahradnictvi-2.jpgZahradnictvi-3.jpg
Zahradnictvi-4.jpgZahradnictvi-5.jpgZahradnictvi-7.jpg
Scénář filmu autora Petra Jarchovského byl podpořen filmovou nadací v roce 2014 částkou 300 000 Kč. Snímek je druhým dílem filmové trilogie Zahradnictví (1. Rodinný přítel, 2. Dezertér, 3. Nápadník). Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Zahradnictví je česko-slovensko-polským koprodukčním projektem, na výrobě se podílejí kromě Fog´n´Desire Films  i Česká televize, Barrandov Studio, innogyMagiclab, Sokol Kollár nebo RTVS a MD4. Výrobu filmu podpořil Státní fond kinematografie i slovenský Audiovizuálny fond a program MEDIA.

Režisérem je Jan Hřebejk, hlavní hrdinky, tři sestry, ztvární Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová a Jindřicha bude hrát Martin Finger. Dále se představí Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Miroslav Táborský či Anna Fialová.

Natáčení bylo zahájeno v květnu 2016, ukončeno bude do konce roku 2016. Distributorem je A-Company. Všechny tři filmy se objeví v kinech v roce 2017. Rodinný přítel bude mít premiéru 27. dubna, Dezertér 28. září a Nápadník 16. listopadu.

Obsah filmu
Filmová trilogie ZAHRADNICTVÍ se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století. Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů.

RODINNÝ PŘÍTEL je melodrama odehrávající se ve 40. letech za německé okupace. Tři mladé ženy a dvě děti čekají na návrat svých vězněných mužů a otců. Válkou vynucenému rodinnému společenství obětavě pomáhá rodinný přítel a lékař Jiří. Film je příběhem lásky, která nesměla být naplněna, vypráví o věrnosti, touze, vině a lásce, o odchodech a návratech, o rodině, rodičích a dětech. Jde o rodinný portrét viděný pohledem žen, které osud svedl dohromady.

DEZERTÉR se odehrává v letech 1947-53. Hlavní postavou je majitel noblesního kadeřnického salonu Valentino v centru Prahy, který ve svém podniku, jenž je smyslem a naplněním jeho života, zaměstnává celou svoji rodinu. Je příběhem mužů, kteří nasazovali životy v boji za svobodu. Přežili vlastní smrt, aby opětovně čelili ztrátě nadějí, ve které věřili a ke kterým se upínali. Každý z nich se snaží znovu nalézt „domov“. Dezertér je tragikomickým dramatem těžce zkoušené lásky manželské, sourozenecké a lásky mezi rodiči a dětmi.

NÁPADNÍK se odehrává na konci 50. let a vypráví o rodinných vztazích poznamenaných válkou a komunistickým převratem. S tragikomickým nadhledem vykresluje generační střet mezi předválečnou a poválečnou generací. Nápadník je romantickou komedií o představách rodičů, jak by mělo vypadat štěstí jejich dětí.

Výběr z článků
26. 4. 2017
kinobox.cz - Recenze - Zahradnictví: Rodinný přítel

23. 4. 2017
idnes.cz - Troje tržby, tři šance na Lvy. Co čeká Hřebejkovu trilogii Zahradnictví

20. 4. 2017
totalfilm.cz - První dojmy | Rodinný přítel ostudu Pelíškům neudělal, naopak!