Instalatér z Tuchlovic    premiéra  6. 10. 2016
Profil filmu
instalater1.jpginstalater2.jpginstalater3.jpg
instalater4.jpginstalater5.jpginstalater6.jpg
Scénář filmu autora Tomáše Vorla byl podpořen filmovou nadací v roce 2015 částkou 220 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Autor se stal zároveň režisérem, kameramanem a producentem filmu ve své společnosti Vorelfilm s.r.o. Koproducentem je Česká televize, distribuci zajišťuje Falcon. DVD je k dispozici od března 2017.

V hlavních rolích Jakub Kohák (Luboš Cafourek), Eva Holubová (Mamka), Petra Špalková (Sýkorová), dále hrají Filip Blažek, Petr Čtvrtníček, Jan Budař, Tomáš Matonoha, Lucie Polišenská, Vendula Svobodová a Barbora Poláková.

Natáčení bylo zahájeno v květnu 2015, protože je scénář situován do čtyřech ročních období, natáčení probíhalo chronologicky až do listopadu a bylo třikrát přerušeno a znovu zahájeno. Premiéra proběhla 6. října 2016.

V dubnu 2017 byl snímek zařazen mezi soutěžní filmy festivalu Finále Plzeň, na 52. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byl promítán v sekci České filmy 2016-2017.

Obsah filmu
Instalatér Luboš Cafourek si za práci nedokáže říct pořádné peníze, kamarádům opravuje zadarmo a to málo, co vydělá, utratí za jídlo pro toulavé kočky, nebo prosází na fotbale a hokeji. Nejvíce času tráví ve své instalatérské dílničce, kde stále něco vyrábí. Nevyzná se ve složenkách a účtech, všechno za něho dělá stárnoucí matka, která mu také vaří, nakupuje, pere a řídí chod celé domácnosti.

Luboš je před ženami je jako malý kluk, těžko kdy nějakou osloví, natož aby ji vyznal svou náklonnost. Krásná Vietnamka v samoobsluze, roztomilá Květa za poštovní přepážkou, nebo náruživá servírka Gábina, to všechno končí Lubošovým nezdarem, či přímo fiaskem. Nepomáhají ani dobrácké, ani posměšné rady jeho kamarádů Pepy a Radka. Nepomáhá ani věčné hudrování matky, která by ráda viděla synka oženěného, rodinou a dětmi zabezpečeného...

Je to smutná komedie o muži, který všem všechno opraví, ale svůj život spravovat nedokáže.

Výběr z článků
2. 1. 2017
zizkovskelisty.cz - ROZHOVOR: Vorlova cesta z města, přes Akropolis na Žižkově

29. 11. 2016