Modelář    natáčí se  6. 2. 2020
Profil filmu
DSC_0289.jpgmo1.jpgmo2.jpg
Scénář filmu autora Petra Zelenky byl podpořen filmovou nadací v roce 2015 částkou 180 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Autor scénáře se stal režisérem i producentem snímku ve společnosti 0,7km films s.r.o. spolu s Martinem Sehnalem. Koproducenty jsou Česká televize, slovenský Punkchart Films a slovinská Fabula. Vývoj a výrobu filmu podpořil Státní fond kinematografie, stejně jako snímek uspěl s žádostí o podporu u nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Found a u Jihomoravského filmového fondu.

Dalšími tvůrci jsou kameraman Alexander Šurkala, kostýmy vytvořila Michaela Horáčková Hořejší, architekt je Nikola Tempír, zvuk Petr Neubauer. Hlavní role ztvární Jiří Mádl a Kryštof Hádek, v dalších rolích vystoupí Zuzana Fialová, Veronika Kubařová, Helena Dvořáková, Richard Stanke, Miroslav Hanuš a Jiří Svoboda.

Natáčení bude probíhat od května do konce června 2019 v Praze, Brně a Tel Avivu. Distributorem je Falcon. Datum premiéry je naplánováno na 6. 2. 2020.

Obsah filmu
PLECH a jeho společník provozují malou firmu: létají s dronem. Při jedné akci se kolega zraní a Plech za něho urychleně hledá náhradu. Vzpomene si, že Pavel, jeho spolužák z gymnázia kdysi skvěle navigoval letecké modely, a osloví ho. Pavel namítá, že dlouho nelétal. Studoval chemii, několik let pracoval v Izraeli pro farmaceutickou firmu. Vrátil se poté, co byl svědkem teroristického útoku. Ale dron ho zaujme. Začne s Plechem natáčet komerční videa a reklamy, později také dokumentují akce Plechových kamarádů, výtvarníků a aktivistů. Točí jejich happeningy, některé dost odvážné, jiné hravé, zábavné. Pavel dokonce sám zařídí jeden kšeft: budou monitorovat předvolební mítinky právníka Zavadila, kandidujícího na prezidenta. Z jednorázové výpomoci se stane pravidelná spolupráce a dokonce přátelství.

Plech ve svolném čase zpívá rap, ale v podstatě mu jde o to vybudovat z firmy slušně prosperující byznys. Když se naskytne možnost monitorovat větrné elektrárny pro energetického giganta ČEZ, napře na to všechny síly. Pavel má trochu jiný cíl. Ukazuje se, že má velice originální představy o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Angažuje se ve věci porušování lidských práv v Guantanamu a Abu Ghraib ze strany tehdejších amerických politiků. Dokonce se kvůli tomu spojil s americkým právníkem Michaelem Burnsem. Takové zločiny může žalovat kterákoliv z členských zemí a Pavel by chtěl tento proces rozjet v Čechách. Nikdo ho ovšem nebere vážně. Jeho SESTRA jím dokonce opovrhuje. Je mu třicet, nemá práci, nemá přítelkyni, jen ty svoje střelené nápady. Stále se hádají. Pavel se nakonec odstěhuje ze společného bytu do své dílny.

Práce pro prezidentského kandidáta se zdárně rozvíjí. Pavel si v jeho kanceláři najde dokonce i přítelkyni. Z jeho volebních hesel je Pavel nejdříve nadšený, snad až příliš, což je známka určité naivity, pro Pavla typické. Ale brzy přijde šok. Pavel zjistí, že Zavadil zneužil jejich záběry pro vytvoření lživé předvolební kauzy. Navíc v minulosti v 70. letech odsoudil Plechova otce do vězení ve vykonstruovaném procesu. Pavel pro Plecha požaduje od Zavadila odškodnění a omluvu. Jeho argument je stejný jako v případě Bushovy administrativy: některé věci nejde promlčet. Zavadil se ale pochopitelně nemíní zabývat tím, co se stalo v 70. letech. Pavel se pro něj stane nepohodlnou osobou a Plech se vyděsí. Takový rozruch nepotřebuje. Po sérii dalších neshod vyhodí Pavla z firmy. Podobně končí i Pavlův vztah s Evou, osobní asistentkou Zavadila. Jeho názory jsou pro ni prostě příliš nepochopitelné.

Výběr z článků
7. 5. 2019
issuu.com – Czech Film / Summer 2019

24. 4. 2019