Nepravděpodobná romance    premiéra  7. 11. 2013
Profil filmu
NP11.jpgNP13.jpgNP14.jpg
NP2.jpgNP3.jpgNP8.jpg
Námět Ivana Vojnára na základě povídky Eriky Láskové Nepravděpodobná romance (dříve též Erika z lásky) byl podpořen filmovou nadací v roce 2007 částkou 50 000 Kč. Ivan Vojnár napsal finální scénář společně s Jakubem Zelníčkem a Tomášem Bojarem. Inspirací byl román Josepha Conrada Vítězství a povídka Guy de Maupassanta. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Autor filmu se stal i jeho režisérem a producentem ve společnosti Ivan Vojnár Film. V roli koproducenta se na projektu podílí distribuční společnost Artcam Film Distribution prostřednictvím společnosti Plan B Films. Koproducenty jsou také společnosti i/o post a Studio Virtual. Film vznikl za podpory Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a v roce 2015 byl vydán na DVD.

V hlavních rolích Berenika Kohoutová (Louisa) a Alžběta Pazourová (Erika), dále hrají Ivan Vojnár (doktor), Veronika Freimanová, Patrik Děrgel (Igor) a další.

Obsah filmu
Film Nepravděpodobná romance je příběhem dvou dívek, které procházejí tvrdou životní zkouškou. Děj vychází se skutečného příběhu, který režisér Vojnár kombinuje s vlastní povídkou, zachycuje životní osudy dvou téměř dospělých žen. Hlavní hrdinky Louisa a Erika se snaží splnit si své sny o životním úspěchu. Louisa se chce stát herečkou, i když její manžel je rozhodně proti a začne jí kvůli tomu komplikovat život. Erika by se ráda stala učitelkou, ale musí si na studium nejdříve vydělat mimo jiné jako uklízečka v divadle. Příběh je vyprávěn retrospektivně a divák do něj vstupuje skrze Louisin pobyt v psychiatrické léčebně.

Nepravděpodobná romance je film o dvou rovinách. V jedné se hrdinka Louisa, profesí herečka, ocitne na psychiatrii po dramatických životních periferiích a během pobytu líčí svoje vzpomínky a zážitky, u nichž si podle Vojnára nikdy nemůže být divák jistý, zda jsou pravdivé. Druhá část pak v retrospektivách ukazuje formující se vztah mezi Louisou a Erikou, která si v divadle, kde první hraje, přivydělává na studia jako uklízečka.

Výběr z článků
9. 7. 2014