FILMOVÁ NADACE je zřízena za účelem podpory české audiovizuální tvorby, podpory tvůrčích osobností v oblasti literární přípravy české audiovizuální tvorby, ke hledání cest k realizaci těchto projektů a k podpoře vzdělávání.

Zakladateli nadace jsou Barrandov Studio a energetická skupina RWE, hlavním partnerem je Česká televize.

Za účelem podpory tvůrčích osobností v oblasti literární přípravy české audiovizální tvorby vyhlašuje nadace 1x ročně vždy k 28. únoru každého kalendářního roku uzávěrku pro podávání žádostí o poskytnutí nadačnícho příspěvku v kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů - dosud nerealizovaný scénář. Podrobnější podmínky a formuláře jsou k dispozici v sekci Informace o poskytování podpory.

Do výběrového řízení jsou přijímány pouze projekty splňující všechny podmínky Filmové nadace. Nadační příspěvky jsou přidělovány na základě hodnocení výboru nezávislých odborníků. S autory nejlepších scénářů uzavírá nadace smlouvu  o poskytnutí nadačního příspěvku.

Ceska televizePravo
RWE a.s.