Rozhovory   2010

méně

Filmová nadace přinesla naději talentovaným scénáristům

Rozhovor s předsedkyní správní rady nadace Zuzanou Horovou  zveřejněný v měsíčníku Cinema č. 1/2011

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio vznikla v roce 2006 s cílem podporovat tvůrčí osobnosti v oblasti literární přípravy české filmové tvorby. Jejími ideovými zakladateli jsou RWE Transgas a Barrandov Studio. O tom, jakých bylo prvních pět let fungování nadace a co nového se připravuje, jsme hovořili se Zuzanou Horovou, předsedkyni správní rady Filmové nadace RWE & Barrandov Studio.

Jste dnes jedinou specializovanou institucí, která se v ČR zaměřuje na pomoc scénáristům. Jak hodnotíte dosavadní činnost nadace?

Od vzniku nadace jsme v devíti kolech výběrových řízení ocenili už 41 autorů, mezi které jsme rozdělili téměř čtyři miliony korun. Považuji za úspěch, že odborná veřejnost i literární tvůrci dnes filmovou nadaci vnímají jako nedílnou součást podpory české scenáristiky. Od toho se odvíjí také stabilně vysoký zájem o naše granty. V posledním kole výběrového řízení jsme například obdrželi dosud nejvyšší počet žádostí.  To je skutečně pozitivní impuls pro naší další práci. Podobně hodnotím i reakce jednotlivých autorů, jejichž podněty vnímáme jako významnou zpětnou vazbu.

Hovoříte o změnách, které iniciovali sami autoři. Můžete být konkrétnější?

První žadatelé o finanční příspěvky mohli zasílat pouze náměty, scénáře či povídky, které měly ambici stát se předlohou k celovečernímu filmu. Od autorů i odborné veřejnosti však zaznívaly hlasy na vznik nové kategorie, která by se zaměřovala na televizní látku. V roce 2009 jsme reagovali na jejich přání a přistoupili jsme k úpravě pravidel. Žádosti lze nyní do výběrového řízení zasílat nejen v kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů, ale i v kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby.

Máte od autorů nějaké další podněty na změny?

Kromě finanční podpory se snažíme pomoci i při realizaci oceněných děl. Mnoho z nich však vyžaduje dopracování a někteří z autorů potřebují odbornou pomoc či konzultaci. Rozšířili jsme proto naše aktivity a od loňského roku jsme se zaměřili i na vzdělávání. Ve spolupráci s MEDIA Desk a FAMU jsme uspořádali dramaturgický workshop miniMIDPOINT. Ocenění tvůrci zde pracovali společně se studenty a profesionálními dramaturgy na úpravách svého literárního díla.

Zmínila jste, že se zaměřujete také na hledání cest, jak oceněný scénář zrealizovat. Můžeme již některý z nich vidět na plátnech našich kin?

Ano. První z nich HLAVA-RUCE-SRDCE měl svou premiéru 18. listopadu 2010. Autorem jeho scénáře a zároveň režisérem je David Jařab.

A dočkáme se i dalších filmů?

Určitě, konečně i to je posláním filmové nadace. Dalšími projekty, na které se mohou filmoví diváci těšit, jsou Salón Gruber podle scénáře Jiřího Hubače, drama K moři scenáristky Petry Soukupové, Poupata Zdenka Jiráského, film Nikdy nejsme sami Petra Václava a snímek Nemesis autorky Lenky Kny. Jejich premiéry jsou naplánované na příští rok.

Ceska televizePravo
RWE a.s.