Šarlatán    natáčí se  20. 2. 2020
Profil filmu
001.jpgŠarlatán - Ivan Trojan, Agnieszka Holland.jpgŠarlatán 15.jpg
Šarlatán 22x.jpgŠarlatán 24x.jpgŠarlatán 29x.jpg
Scénář filmu autora Marka Epsteina byl podpořen filmovou nadací v roce 2015 částkou 150 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Snímek Šarlatán produkuje společnost Marlene Film Production Šárky Cimbalové společně s producentem Kevanem van Thompsonem. Koproducenty jsou Česká televize a Barrandov studio, za Irsko pak Mike Downey a Sam Taylor, Film and Music Entertainment. Na polské straně Klaudia Smieja a společnost Madants, za Slovensko RTVS a Furia film. Vývoj a výrobu filmu podpořil Státní fond kinematografie, stejně jako snímek uspěl s žádostí o podporu u Slovenského audiovizuálneho fondu.

Do štábu si režisérka Agnieszka Holland vybrala osvědčené kolegy a zároveň držitele několika Českých lvů a dalších ocenění. Za kameru se postaví Martin Štrba, architektem je Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková. Střih Pavel Hrdlička a o hudební složku se postará uznávaný polský skladatel Antoni Lazarkiewicz. Snímek je zajímavou hereckou příležitostí nejen pro Ivana Trojana v hlavní roli léčitele Mikoláška, ale také pro jeho osmnáctiletého syna Josefa Trojana, který léčitele ztvární v mladším věku. Výraznou postavu léčitelova asistenta si zahraje talentovaný slovenský herec Juraj Loj.

Hlavní část natáčení bude probíhat dubnu a červnu 2019 v lokacích v Čechách (např. Okoř či Mladá Boleslav). Premiéra filmu je naplánována na 20. 2. 2020, distributorem je CinemArt.

Obsah filmu
Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým…

Výběr z článků
20. 5. 2019
borovan.cz - Připravovaný film Agnieszky Holland Šarlatán získal peníze z Polska

16. 5. 2019
variety.com - Polish Producers Aim Beyond Borders

13. 5. 2019
pisf.pl – Priorytet: Pr. 2 Produkcja filmów fabularnych.