Šarlatán    premiéra  20. 8. 2020
Profil filmu
001.jpgŠarlatán - Ivan Trojan, Agnieszka Holland.jpgŠarlatán 15.jpg
Šarlatán 22x.jpgŠarlatán 24x.jpgŠarlatán 29x.jpg
Scénář filmu autora Marka Epsteina byl podpořen filmovou nadací v roce 2015 částkou 150 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum.

Snímek Šarlatán produkuje společnost Marlene Film Production Šárky Cimbalové společně s producentem Kevanem van Thompsonem. Koproducenty jsou Česká televize a Barrandov studio, za Irsko pak Mike Downey a Sam Taylor, Film and Music Entertainment. Na polské straně Klaudia Smieja a společnost Madants, za Slovensko RTVS a Furia film. Vývoj a výrobu filmu podpořil Státní fond kinematografie, stejně jako snímek uspěl s žádostí o podporu u Slovenského audiovizuálneho fondu.

Obsah filmu
Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým…

Výběr z článků
12. 9. 2021