Tiskové zprávyRozhovoryAktuality

méně

Vítězové druhého kola výběrového řízení roku 2011
Filmové nadace RWE & Barrandov Studio

Výbor nadace vybral v kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů pět vítězných projektů a čtyři projekty v kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby do stopáže max. 50 minut. Mezi devět vítězných žadatelů byly v druhém kole rozděleny nadační příspěvky v celkové výši 500 000 Kč.

V kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů
získal nadační příspěvek ve výši 100 000 Kč Ivan Stehlík za filmovou povídku SCENÁRISTA

Autorova filmová povídka se odehrává v atmosféře padesátých let minulého století, v období vzestupu totalitního režimu. Příběh nahlíží na známé téma politických procesů z pozice člověka, který psal falešné výpovědi obžalovaným ve vykonstruovaných soudních přelíčeních. Osud talentovaného jedince, který lehkovážně podepíše smlouvu s ďáblem, je dramatem tvůrčího člověka o ničivé cestě k sebezáhubě i úvahou o českém charakteru, který se často naivně domnívá, jak lze sílu moci přelstít drobnými úhybnými manévry.

O autorovi:

Ivan Stehlík v současné době pracuje jako dramaturg, scénárista a režisér. Po maturitě se živil jako jevištní technik, asistent kamery a technik zvuku. Poté absolvoval katedru dokumentární tvorby na FAMU u Prof. Jiřího Lehovce. Deset let pracoval na dokumentárních filmech ve sportovní redakci ČST. Po listopadu 1989 působil jako producent, poté dramaturg a režisér tvůrčí skupiny ČT, později začal tvořit nezávisle. V poslední době natáčí především filmy s historickou tématikou (Zmizení bankéře Preisse, Neznámí hrdinové, Zaplaťpánbůh za fotbal...), ale i aktuální dokumenty (Pravidla bulváru, Vstanou noví úředníci, Místo na slunci).

V kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů
získal nadační příspěvek ve výši 90 000 Kč Jaroslav Žváček za scénář KOBRY A UŽOVKY

Příběh dvou charakterově i hodnotově odlišných bratrů, jimž se přezdívá Užovka a Kobra, se odehrává na české podhorské vesnici. Chudý, ale slušný Užovka se snaží odrazit se ode dna k lepšímu životu. V cestě mu však začne stát jeho bratr, příležitostný zloděj a narkoman. Děj je dynamický, poutavý a díky rázným a vtipným dialogům i zábavný. Drama rozehrané na malém prostoru a s prototypem „malých českých antihrdinů" obsahuje lásku, zradu, násilí i smrt.

O autorovi:

Jaroslav Žváček pochází ze Šumperka. Po dokončení gymnázia v Zábřehu se začal věnovat filmu. Kromě studia FAMU se v roce 2010 účastnil studijní stáže na Northern Film School at Leeds Metropolitan University v oboru filmový střih, kamera a zvukový desing. Na FAMU vytvořil dva celovečerní filmové scénáře pod vedením Mgr. Petra Jarchovského a je držitelem literární ceny Filipa Venclíka a zlínské ceny Litera.

V kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů
získal nadační příspěvek ve výši 80 000 Kč Michal Baumbruck za synopsi k chystanému scénáři VSAĎ SE!

Muž ve středních letech, hlava početné rodiny, si uvědomuje, že má za sebou první polovinu svého života, a začíná přemýšlet, jak naloží s tou druhou. Vtipná zápletka si zahrává s různými variantami sázek, do jejichž výher lidé projektují své neuskutečnitelné sny. Na tomto základě staví autor konfrontaci dvou světů i dvou životních postojů: domácího koloběhu v uspěchaném městském světě a náhlou možnosti proniknout do lehkovážnosti a přírody. Synopse umožňuje nestavět scénář jen na dějové linii, ale může ukázat příběh v odlišnostech obrazového vidění světa.

O autorovi:

Po absolvování FAMU pracoval Michal Baumbruck jako režisér dokumentárních filmů pro Českou a Slovenskou televizi.  Na začátku osmdesátých let natočil sérii „underground" filmů zachycujících výtvarnou alternativní scénu (Pevnost, Evakuace, Malechov). Sedm let pracoval v USA jako režisér dokumentárních filmů a multimediálních projektů a jako kameraman. Pro ČT natočil film Mezní situace o sochaři Jiřím Sozanském (cena FITES) a znovu s Jiřím Sozanským film Outcast. Spolu s Pavlem Jechem je spoluautorem scénáře k filmu Zářivý svět podle knihy Alexandra Grinna. V roce 2010 začal připravovat koprodukční celovečerní film ze současnosti podle životopisné knihy slovinského autora Orlanda Uršiče. Kromě hraného filmu se věnuje také reklamní tvorbě.

V kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů
získal nadační příspěvek ve výši 50 000 Kč Karel Čabrádek za scénář POHLED Z TAU CETI

Osmdesátá léta minulého století. Nesourodá parta záložáků se během rozsáhlého vojenského cvičení ocitne v absurdní situaci. S náklaďákem naloženým zařízením, o němž nikdo z nich nic netuší, se ztratí v zemi nikoho. Zabloudí, nikomu nechybí, nikoho neruší.  Autor vytvořil uprostřed otevřené krajiny komorní prostředí a tím i znamenitou příležitost k tiché konfrontaci postav v prazvláštní době i situaci. Druhá časová rovina se odehrává po pádu komunismu, kdy se tito dávní náhodní přátelé opět setkávají a zjišťují, jak málo se změnilo. Jeden z nich je s jinou stranickou legitimací stále stejným člověkem, další zůstal nepřizpůsobivý tichý kverulant i za změněného režimu.

O autorovi:

Po absolvování filmové školy v Čimelicích nastoupil jako asistent produkce ve Filmovém studiu Barrandov. Pracoval na filmech režisérů Václava Kršky, Františka Vláčila (např. Markéta Lazarová), Evalda Schorma aj. Pro film a televizi začal psát na základě spolupráce s režisérem Karlem Kachyňou, který realizoval devět jejich společných prací, ať již to byly jejich původní náměty či zpracování děl jiných autorů (např. Čekání na déšť, Blázni a děvčátka, Kráva, Kožené slunce). Tvořil však i pro další režiséry (seriál Prima sezóna, film Dobré světlo). Mnohé z filmů, na kterých spolupracoval, byly oceněny na filmových festivalech. Působí na Soukromé vyšší odborné škole filmové a FAMO v Písku.

získala nadační příspěvek ve výši 40 000 Kč Petra Matušková za scénář OBJEKTIV

Ústřední postavou tohoto sociálního dramatu je čtyřicetiletá Marie, která se proplétá životem jako bagristka, se čtyřmi dětmi na krku a dalším na cestě. Manžel Zdenek je zavřený za krádež, takže její oporou se stává nejstarší dcera Majka, která však odjíždí na internát. Marie je na všechno sama, odmítá pomoc své sestry a postupně se dostává do spárů sekty, vyhledávající slabé jedince, které pak využívá ve svůj prospěch. Marie postupně přichází o rozum, lásku Majky a také o ostatní děti. Vždy však existuje naděje, a Marie zjišťuje, že její rodina dokáže držet pohromadě a že stojí za ni bojovat.

O autorce:

Autorka vystudovala katedru scenáristiky a dramaturgie na bratislavské VŠMU (absolutorium v roce 2009). Spolupracovala na televizních pořadech Kto šetrí má za tri (STV) anebo Bez servítky (TV Markíza). V současnosti žije v Ostravě, pracuje v reklamní agentuře a ve volném čase se věnuje psaní.

V kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby do stopáže max. 50 minut získala nadační příspěvek ve výši 70 000 Kč Kristina Dufková za scénář SPRATEČEK

Příběh ukazuje vztah dvou rozdílných sester Alice a Johany. Mladší a konzervativnější Johana se vdává za svého dlouholetého přítele. Přípravy svatby rozvíří řadu úvah i reflexí starší Alice, která stále není schopna zakotvit v trvalém vztahu či najít si stabilní zaměstnání.

Autorka hojně využila svůj dar dobré pozorovatelky, je vtipná a nesentimentální. Téma i možné zpracování odkazují na civilně pojaté příběhy o obyčejných lidech, jako např. Dům Zuzany Liové či Divoké včely Bohdana Slámy.

O autorce:

Autorka studuje druhým rokem na katedře scenáristiky a dramaturgie na FAMU. V roce 2010 úspěšně ukončila bakalářský program na katedře produkce. Jako produkční se podílela mj. na studentském filmu Bába (r. Zuzana Špidlová), který v roce 2008 vyhrál sekci Cinéfondation na festivalu v Cannes. Společně s Andreou Jarošovou dokončuje scénář celovečerní komedie, která by se měla realizovat v létě 2012.

V kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby do stopáže max. 50 minut získal nadační příspěvek ve výši 25 000 Kč Petr Koubek za scénář LIBVERDY

Scénář čtenáře zavádí do vizuálně atraktivního prostředí malého nádražíčka „někde na konci světa", kde se zastavil čas. Vyprávění humornou polohou upomíná na Bohumila Hrabala.

Dvacetiletý nádražák Václav se dal ke dráze částečně z donucení, částečně, aby navázal na rodinnou tradici. Kvůli různým přestupkům a nekázni je detašován na zapadlou stanici Libverdy, vedenou depresivním a ukřivděným přednostou Bouškou. Zde Václav najde přátelství, lásku a díky zločinu, který se mu podaří odhalit, i cit pro železnici.

O autorovi:

Petr Koubek se narodil začátkem roku 1986 v Táboře. Pracuje jako redaktor pořadu FILM 2012 v České televizi. Studoval na FHS UK, kterou po přestupu na FAMU nedokončil. Scénářem Libverdy uzavřel první ročník studia scenáristiky a dramaturgie. Je vášnivým pozorovatelem, čtenářem a motorkářem.

V kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby do stopáže max. 50 minut získal nadační příspěvek ve výši 25 000 Kč Václav Hašek za scénář PÉTANQUE

Pétanque vypráví příběh o složitém životním období mladého muže, částečně invalidního Michala, který se po autonehodě snaží najít nový smysl života. Scénář kombinuje drama i komedii. Autor pojednává o citlivých i filozofických otázkách, které z našich životů v dnešní uspěchané, na výkon orientované moderní společnosti spíše vytěsňujeme. Pojímá v něm reflexi a vyrovnání se s takovými tématy, jako jsou lidská slabost, bolest a osamělost, neschopnost aktivně čelit problémům, nesplněná životní přání, vina či obtížné vyrovnání se s minulostí.

O autorovi:

Václav Hašek se narodil v Berouně roku 1986. Po maturitě na tamním gymnáziu začal studovat obor Veřejná správa a regionální rozvoj na Zemědělské univerzitě v Praze. Po absolvování bakalářského stupně byl přijat na FAMU (scenáristika a dramaturgie), kde v současné době studuje ve druhém ročníku.

V kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby do stopáže max. 50 minut získal nadační příspěvek ve výši 20 000 Kč Jan Jurek za scénář ROZCESTÍ

Zhruba čtyřicetiletý, dobře situovaný rozvodový advokát Pavel prožívá spokojený rodinný život. Ten se dramaticky změní poté, co zachrání před utonuním mladou, charismatickou ženu, s níž posléze naváže milostný poměr. Příběh manželské krize v harmonické rodině je scenáristicky a televizně vděčnou látkou, protože poskytuje příhodný dramatický konflikt na malé ploše v sevřeném, kompaktním ději.

O autorovi:

Jan Jurek pochází z Jičína. Po absolvování střední pedagogické školy byl přijat na Univerzitu Hradec Králové, kde vystudoval učitelství pro první stupeň ZŠ se speciální pedagogikou, a dále jazykovou a literární kulturu a mediální komunikaci. Po dokončení vysoké školy pracoval sedm let jako učitel na speciální ZŠ pro žáky s kombinovanými vadami. Při této profesi se věnoval příležitostnému publikování převážně recenzí současné světové prózy v literárních periodicích (Literární noviny, Tvar, Host, Ladění). Své autorské úsilí zaměřuje převážně na psaní povídek a filmových a televizních scénářů, z nichž jeden (Miky) byl již v roce 2008 oceněn v soutěži Filmové nadace RWE & Barrandov Studio.

Ceska televizePravo
RWE a.s.