Vítězové druhého kola grantového řízení roku 2007

Výbor nadace vybral čtyři vítězné projekty z celkového počtu 68 přijatých do druhého kola grantového řízení roku 2007.

„Všechna čtyři vítězná díla – dvě filmové povídky a dva scénáře – tématicky vycházejí z vlastních prožitků. Potvrzují, že autentický příběh je často lepší než jakákoli dramatická konstrukce," uvedl člen výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studia Kristián Suda.

„Oceněné projekty jsou původní a nabízejí nový originální pohled na současnost i minulost. Zdaleka však ještě nejsou připraveny k realizaci. Každý z autorů musí ještě ujít velký kus cesty, aby připravil dílo, o které projeví zájem některý z producentů a budou ho moci spatřit diváci na plátnech českých kin," doplnila členka správní rady nadace a producentka Barrandov Studia Helena Uldrichová.

V kategorii filmový scénář získala grant ve výši 100 000 Kč Anna Mikulková za dílo LEHKÁ JAKO DECH

Scénář velmi věrně zachycuje jeden z nejvážnějších problémů současnosti – anorexii. Lehká jako dech je dramatem s přesně vykreslenými charaktery postav i sugestivním prostředím. Umožňuje nám pochopit svět, ve kterém se dívky toužící po dokonalé štíhlosti pohybují a vidět, jak nesprávně může reagovat jejich dospělé okolí a jaké tragické důsledky to může mít. Dílo je detailně propracovaným svědectvím toho, jak komplikované a bolestivé může být dospívání.

O autorce:

Anna Mikulková je studentkou FAMU.

V kategorii filmový scénář získala grant ve výši 50 000 Kč Kateřina Vašků za dílo JEDNA PODTRŽENÁ

Scénář obsahuje konflikt, v jehož středu je rozhodování dospívajícího děvčete o své budoucnosti na pozadí manželského rozvratu rodičů. Věrohodně vykreslené charaktery postav, silná dějová linie a atraktivní prostředí baletní školy nabídne v případě dopracování scénáře a následné realizace divákům jímavý životní příběh.

O autorce:

Kateřina Vašků je studentkou třetího ročníku JAMU.

V kategorii filmová povídka získala grant ve výši 90 000 Kč Anna Vovsová za dílo KRÁTKÁ A DLOUHÁ CESTA

Filmová povídka Anny Vovsové hledá souvislosti mezi individuálním osudem a příběhem soudobého světa. Na jedné straně je komorním dramatem o dvojí nenaplněné lásce, na druhé poodhaluje bolestný obraz mladého člověka poznamenaného válkou v Čečně.

O autorce:

Anna Vovsová je scenáristka. Přes deset let spolupracuje s Českou televizí. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh Pohádka o prolhaném království a příběh Zamilovaná (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech – např. v Remeši, v Montevideu či v Chicagu.

Je autorkou scénáře k filmu Dotyky režiséra Vladimíra Drhy (1988) či Hrad z písku režisérky Zuzany Zemanové (1994). Jako spoluautorka se  podílela i na přípravě scénáře populárního akčního hororu Blade II. (koprodukce SRN-USA, 2002).

V kategorii filmová povídka získal grant ve výši 90 000 Kč Ctibor Rybár za dílo DO PŮLNOCI ČASU DOST

Osobitě, bez patosu a s dávkou uštěpačného humoru je v příběhu ztvárněno téma židovského osudu za II. světové války na Slovensku. Svojí autenticitou a precizně vypracovanými situacemi i obrazy odkrývá příběh člověka (autora) s osobitým charakterem s předčasně ukončeným dětstvím, jehož jediným cílem je záchrana vlastního života.

O autorovi:

Ctibor Rybár je znám především jako autor knih s pražskou a židovskou tématikou. Napsal např. Co je co v Praze (1989), Židovská Praha: glosy k dějinám a kultuře (1991), Ulice a domy města Prahy (1995) anebo 100 památek historických míst pražských (1998). Námět Do půlnoci času dost je variací obsáhlé knihy, která vyjde v nakladatelství Academia.