Tichý společník    premiéra  10. 6. 2021
Profil filmu
0film.nadace3.jpg1gobl.jpg2reziser Gobl a Ondrej Maly.jpg
70138405_2345621415692225_2720949425118642176_o.jpg71491577_2681505541867893_9199490704429023232_o.jpgKlara Issova.jpg
Ondrej Maly.jpgbolek_issova_miro.jpg
Scénář filmu autora Pavla Göbla TICHÝ SPOLEČNÍK vznikl nejdříve jako scénář a získal v roce 2008 cenu FILMOVÉ NADACE ve výši 100 000 Kč. Tisková zpráva o vyhlášení výsledků a informace o autorech a podpořených dílech je k dispozici na stránkách nadace v sekci Tiskové centrum. Poté jej autor přepsal do knižní podoby. A novela získala v roce 2009 cenu Magnesia Litera i nominaci na cenu J. Škvoreckého. Jedním z důvodů ocenění knihy je autorova práce s jazykem – porozumění dialektu. Během vývojové fáze filmu byl scénář přepracován do podoby, podle které proběhlo natáčení filmu.

Snímek TICHÝ SPOLEČNÍK produkuje společnost Czech FILM založená producenty Přemyslem Klimszou a Tomášem Bělohradským. Výkonným producentem je společnost FRAME100R. Koproducenty jsou Česká televize, Bontonfilm Studios, LOVE.FRAME a Wet Cat Pictures. Vývoj a výrobu filmu podpořil Státní fond kinematografie. Herecké obsazení: Ondřej Malý (pobuda Miro), Klára Issová (Lenka), Bolek Polívka (otec Lenky), Pavel Řezníček, Hana Vágnerová a místní herci či neherci. Dalšími tvůrci jsou Jan Horáček (kamera), Roman Švejda (architekt), Laďka Koukalová (kostýmy), Tomáš Bělohradský Sound4film (zvuk), Antonín Veselka (hudba), Jan Gogola (dramaturgie).

Obsah filmu
Tichý společník je lidová absurdní tragikomedie, zabývající se s nadhledem a neotřelým vtipem jedním z nejzávažnějších témat současné západní civilizace – ztrátou duchovní identity, jejím rozmělňováním na prázdnou zábavu…Zároveň film zdůrazňuje krásu moravského dialektu a bohatství české krajiny.

V podhorské obci vyvstane problém – téměř plný hřbitov a kolem něj žádný volný pozemek. Většina lidí v obci jsou katolíci, takže šetření místem v podobě uren tady nehrozí. Obecní pobuda, lesní dělník a hrobník Miroslav Malina přijde s řešením – klasickou rakev lze do hrobu poslat i ve stoje – a hrob je rázem stejně velký, jako ten urnový a problém je úspěšně odsunut (což se v leckterém obecním zastupitelstvu rovná řešení).

S postavou Miry jsou spojeny další postavy a děje, jejichž drobné příběhy se dotýkají toho jeho. Osamělá Lenka, která touží po dítěti, ale bojí se mít vztah s mužem. Její otec, kterému zatopili rodnou obec – a spolu s ní i slivovici po jeho otci. A Fanda, který rád kreslí, umí to však jen podle tištěné předlohy, podle skutečného světa nesvede ani rovnou čáru…Všem těmto hrdinům pomůže dojít cíle právě jejich tichý společník.

Výběr z článků
9. 7. 2021
visnove.cz – Višňovské kulturní léto 2021

11. 6. 2021